İzmit’in yukarı kesimlerinde, Hacıhasan Mahallesi’nde, Sırrı Paşa Köşkü altında, Kapanca Sokağın girişinde yer alan sarnıcın yapım tarihi, yapan, yaptıran ve vakfiyesi bilinmemektedir. Tuğla hatıllı, kabayonu taş malzemeli bir yapıdır. Ev sarnıcı olduğu tahmin edilmektedir.
19. yüzyıl geç Osmanlı dönemi dıştan kare planlı tek katlı inşa edilmiş olup, yapıyı oluşturan duvarlar gayri muntazam olarak sıralanmış taş-tuğla karışımı örülmüş ve üzeri toprak harç ile sıvanmıştır. Yapıya giriş batı yönden içe doğru girinti yapmış üst kısmı basık kemerli kare açıklık ile sağlanmıştır. Bu kısımda mavi renkte boya izlerine rastlanır. Yapının içi kare formlu olup yaklaşık tavan-taban yüksekliği 3 metredir. Yukarı doğru konkav şeklinde yükselmektedir. İç tamamen beton sıvalıdır. Girişin tam karşısında oval şekilli bir açıklık vardır.
İzmit Belediyesi tarafından 2009-2010 yılında istimlak edilen yapı İzmit Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü kontrolünde 2012 yılında restore edilerek koruma altına alınmıştır.
Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 10.11.1979 tarihli kararı ile tescillenmiştir.
Kaynak:
[1] Sonay Ayyıldız, S. (2018). Kocaeli’de Su Medeniyeti ve Merkez ilçe İzmit’te Osmanlı’dan Günümüze Kalan Sarnıçlar, Şadırvanlar, Çeşmeler ve Hamamlar. Mimarlık, Planlama ve Tasarım’da Akademik Araştırmalar.181.
[2]https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kocaeli/kulturenvanteri/sarnic947325
[3] http://www.izmit.bel.tr/mekanlar/190-ada-13-parsel-su-sarnici_17.html
İlgili
Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.
Sorry, unable to load the Maps API.