Paşasuyu su kaynağından çıkarak, Seymenli ve Sepetçi Köyü’nü izleyen su kanalları vasıtasıyla İzmit’e (Nikomedia’ya) taşınan suyu Gündoğdu Köyü’nün batısına aktarmak için inşa edilmiştir.
Su kemeri yaklaşık 5 metre yüksekliğinde 30 metre uzunluğunda olup, üç gözlüdür. Kemerin gözleri ve kanal kısmının bir bölümü toprak ve otlarla kaplanmıştır. Gündoğdu Su Kemeri açıklığında (kemerlerinde) tuğla kullanılmamıştır. Kemerler volkanik tüf taşı kullanılarak örülmüştür. Gündoğdu Su Kemeri Paşasuyu Suyolu inşasının Nikomedia’nın ilk imar evresine ya da Paşasuyu Suyolu inşası sonrası güçlü bir imar evresini işaret ediyor olmalıdır.
Nikomedia’nın 1. imar evresinin, Paşasuyu Suyolu’nun ilk inşasının başladığı İmparator Cladius dönemi olabileceği ilk akla gelendir. Plinius’un 37. mektupda Nikomedia’da kesintiye uğramış, hatta inşa edilen bazı yerler kısmen sökülmüş bir suyolu bulunduğunu, bir diğer suyolu için ise 200.000 sestersius harcanmasına rağmen bitirilemediğini belirttiği, daha önce gerçekleştirilen su kemerlerinden biri olmalıdır. Bu su kemerlerinde kullanılan volkanik tüf taşı İzmit çevresinde Karamürsel-Dereköy dışında başka bir yerde bulunmamaktadır.
Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 02.04.2005 tarih ve 516 sayılı kararı ile tescil edilmiştir.
Kaynak:
[1]https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kocaeli/kulturenvanteri/gundogdu-su-kemeri
[2]Aksoy, T. (2015, Nisan). Kocaeli Su Yolları. Uluslararası Karamürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumunda sunulan bildiri, Erişim adresi:“http://www.kocaelitarihisempozyumu.com/bildiriler2/16.pdf”
İlgili
Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.
Sorry, unable to load the Maps API.