İzmit – Gölcük karayolunun 8. km’sinde Yazlık Mahallesinin 500 m doğusunda, Ilıca Deresi yatağında bulunmaktadır. 2. yüzyılda deniz ticareti ve gemiciliğinin yoğun olduğu Nicomedia’nın güney bölgesinde kurulan antik yerleşimler içinde Astakos, Eribolos, Heraleion’a bağlı küçük metropolisler ya da bunların geniş yerleşimleri dâhilinde bir kültür merkezi veya sağlık merkezi olarak hizmet verdiği düşünülen ılıcanın antik çağlardan beri kullanıldığı sanılmaktadır.
Ilıca suyunun cilt hastalıkları, Sedef, mide, astım ve bunun gibi birçok hastalığı tedavi edebilecek durumda olduğu görülmüştür. Yapılan tahlillerde sedatif analijezik endokrin fonksiyonları düzenleyici ve cilt hastalıklarına iyi geldiği belirtilmektedir.
Ilıcadaki su sıcaklığının 22° C ile 37° C arasında değiştiği tespit edilmiştir. MTA tarafından jeotermal sahada yapılan su sondajında 400 m derinliğe inilerek 32° C sıcaklıktaki suya ulaşılmıştır. Ilıca’nın doğu tarafındaki duvarın hemen yanında göz hastalıklarına iyi geldiği söylenen ve “Göz Suyu” olarak anılan bir pınar bulunmaktadır.
Gölcük Kaymakamlığı, Gölcük Belediyesi ve İl Özel İdaresinin girişimleri ile ılıcanın restore edilmesi kararlaştırılmış, bu amaçla; Gölcük-Başiskele Termal Turizm Merkezi Birliği kurulmuştur. Birliğin girişimleri ile 2007 yılında ılıca ve çevresindeki 9.173.045 metrekare’lik alan turizm alanı olarak ilan edilmiştir. Yapılan çalışmalarda bu alanın 1.138.939 metrekare’si turizm tesis alanı, 66.644 metrekare’si günübirlik tesis alanı, 965.558 metrekare’si mesire alanları, 21.545 metrekare’si spor alanları, 33.625 metrekare’si ağaçlandırma alanı olarak belirlenmiştir. Yine bu alan içindeki 7.623 metrelik bir güzergah trekking ve yürüyüş yolu olarak belirlenmiştir.
2010 yılında yapılan çalışmalar sırasında Roma dönemine ait, tuğla ve taşlardan yapılmış su kanalları gün yüzüne çıkarılmıştır.
Tarih’ten Yazlık’a bakış
Arkeolojik buluntular ışığında tarihi geçmişinin, Roma dönemine kadar uzandığı tahmin edilen Yazlık, Osmanlı döneminde de meskûn bir yerleşim birimi idi.
Osmanlı Arşivi kayıtlarına bakıldığı zaman, Yazlık’ın bulunduğu mevkide daha önce “Karanca” adlı bir köyün yer aldığı görülmektedir. (Bu köy zamanla ismini buradan geçen dereye vermiştir “Kara(ı)nca Deresi”).
19.Yüzyıldan itibaren ise bu köyün ismine rastlanılmamaktadır. Büyük bir ihtimalle Kocaeli bölgesini de derinden etkileyen 1719 depreminden sonra, bu yerleşim birimi tarih sahnesinden silinmiş olmalıdır.
I.yüzyılın sonunda Doğu Karadeniz (Trabzon) Bölgesi’nden gelen aileler bu bölgeye yerleşmiş ve Yazlık’ın ikinci kuruluş aşaması gerçekleşmiştir. 1940’lı yıllarda Yeniköy’e bağlı bir mahalle konumunda olan Yazlık, İl İdare Kurumu’nun 04.07.1950 ve 150 Sayılı karırıyla müstakil muhtarlık haline getirilmiştir.
49 yıl muhtarlık statüsünde kalan Yazlık, 30 Aralık 1999 tarih 98/50384 karar sayısı ile 1580 Sayılı Kanunun 7469 Sayılı Kanunla değişik 7. maddesi uyarınca belde belediyesi olmuştur.
2008 yılında 5747 Sayılı Yasa ile birlikte bazı belde belediyelerinin birleştirilerek yeni ilçeler kurulması kapsamında da Yazlık beldesi, Gölcük ilçesi sınırları içerisinde kalmış ve 2009 yerel seçimlerinin ardından sınırı genişleyen Gölcük ilçesinin bir mahallesi olmuştur.
Yazlık, adını ılıcanın ( Ayazma ) daha önceleri tatil yeri olarak kullanılmasından dolayı (Yazlık) almıştır.
Bölgede bulunan kalıntılar, Yazlık Ilıcası’nın ilk defa Roma döneminde inşa edildiğini, zamanla tahrip olan bu yapının yerine günümüzde mevcut olan tonozlu yapının Bizans dönemde yapıldığını ılıcanın, Osmanlı zamanındada kullanılmış olduğunu göstermektedir.
Ilıca ( Ayazma ), Bizans döneminden kalan eski Ilıcaya ait tonoz ve doğusundaki kanal kalıntısının 1996 yılında tescil edilmesinden sonra dikkat çekmeye başlamıştır. Tescil işleminden kısa bir süre sonra, Yazlık Belediyesi İstanbul 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na müracaat ederek 3.10.1996 gün ve 4276 sayılı kararı ile kazı çalışmaları yapılması istenmiştir.
Kültür Bakanlığı Anıtlar Genel Müdürlüğü’nün 09.05.2000 gün ve 4223 sayılı talimatnamesi ile Kocaeli Müze Müdürlüğü 22.05.2000 günü kazı çalışmalarına başlamıştır. Kazı çalışmaları Müze Müdürü H.Avni Dilbaz, başkanlığında Arkeolog Taner Aksoy, Zeynep Demir, İlker Tepeköy ve Müze Araştırmacısı Hüseyin Yenigül, Emel Ballık ve Restoratör Berna Yurdakul ile yürütülmüştür. Yapılan kazı çalışması sonucu toprak altında bulunan birçok eser gün yüzüne çıkarılmıştır.
Gölcük Belediyesi çalışmalarıyla yeniden hayat bulan Yazlık Ilıca Termal Tesisleri 2013 yılında hizmete başlamıştır. 10 dönümlük alan içindeki ılıcada, bay-bayan sıcak su havuzları, masaj salonu, çamur odası, sauna, tuz odası, buhar odası, Türk hamamı, seyir terası, özel aile havuzları ve 300 kişilik yemek alanı yer almaktadır.
Kaynak:
[1]http://www.golcuk.gov.tr/yazlik-ilicasiunutulmaz-bir-gun-gecirmenin-sagligin-ve-huzurun-adresi
[2]https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kocaeli/gezilecekyer/yazlik-ilicasi–ayazma
[3]https://www.golcukgundem.com/amp/haber/1531044/yazlik-tarihi
İlgili
Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.
Sorry, unable to load the Maps API.